TOC 2013 Schedule

Below are the confirmed and scheduled talks for Tools of Change for Publishing Conference in New York City 2013 (schedule subject to change).

Customize Your Own Schedule

Create your own TOC schedule using the personal scheduler function. Mark the tutorials, sessions, keynotes, and events you want to attend by selecting the calendar icon [calendar icon] next to each listing. Then go to your personal schedule and get your own customized schedule generated.

Topics

Soho Complex
Add to your personal schedule
9:00am Author (R)evolution Day: Be the Change Kristen McLean (Bookigee), Kat Meyer (O'Reilly Media, Inc. ), Joe Wikert (O'Reilly Media, Inc.), Porter Anderson (Porter Anderson Media), Jason Allen Ashlock (Movable Type Management), Amanda Barbara (Pubslush), Eve Bridburg (Grub Street), Laura Dawson (Bowker), Cory Doctorow (EFF), Rob Eagar (WildFire Marketing), Amanda Havard (Immersedition), Scott James (Red Hat Project), Mark Jeffrey (Glossi.com), Elizabeth Keenan (Penguin Group), Allen Lau (Wattpad), Sabrina McCarthy (Argo Navis & Perseus Distribution), Libby Johnson McKee (Amazon), Dana Newman (Dana Newman), Kate Pullinger (Bath Spa University), Mark Lefebvre (Kobo Inc), Tarah Theoret (NetGalley LLC), Tim Sanders (Net Minds)
Broadway Ballroom North
Add to your personal schedule
9:00am Creating Powerful Metadata Renee Register (DataCurate)
Add to your personal schedule
11:00am UPFRONT XHTML: For Workflow, Not Just the Web Dave Cramer (Hachette Book Group), Stefan Hermann (infinity-loop GmbH), Bill Kasdorf (Apex Content Solutions), Denis Saulnier (Harvard Business Publishing)
Add to your personal schedule
3:30pm Born Accessible: An up-to-the minute update on the tools, standards, techniques and developments that support 'Inclusive Publishing' practices Betsy Beaumon (Benetech), Larry Goldberg (National Center for Accessible Media at WGBH (NCAM)), Rick Johnson (Ingram | VitalSource), George Kerscher (Daisy Consortium), Doug Klein (Nook Media, LLC)
Duffy/Columbia
Add to your personal schedule
9:00am Books at the Block Party: The Economics and Outcomes of a Local Literary Economy Stephanie Anderson (Darien Library), Dan Blank (We Grow Media), Rachel Fershleiser (Tumblr), Kassia Krozser (Booksquare.com), Kevin Smokler (Kevin Smokler enterprises)
Add to your personal schedule
11:00am Service Changes Everything Søren Peter Sørensen (Systime)
Add to your personal schedule
1:30pm What Are Altmetrics And What Can They Do For Me? Todd Carpenter (NISO - National Information Standards Organization)
Add to your personal schedule
3:30pm Get Better at Git: Applying Version Control to Publishing Tim Berglund (DataStax), Matthew McCullough (GitHub)
Chelsea/Gotham
Add to your personal schedule
9:00am Mastering Kindle Fixed Layout eBooks Joshua Tallent (eBook Architects, now Firebrand Technologies)
Add to your personal schedule
11:00am CSS3 (and HTML!) for Publishers Nellie McKesson (O'Reilly Media, Inc.)
Empire/Hudson
Add to your personal schedule
9:00am Book Sprints: Zero To Book In 5 Days Fabienne Riener (Sourcefabric o.p.s), Adam Hyde (Esetera)
Add to your personal schedule
11:00am How Libraries Use Publisher Metadata Steven Shadle (University of Washington Libraries)
Add to your personal schedule
1:30pm Achieving Beautiful Typography in eBooks Amanda Gomm (Digital Bindery)
8:00am Coffee
Room: 7th Floor Foyer
10:30am Morning Break
Room: 7th Floor Foyer
3:00pm Afternoon Break
Room: 7th Floor Foyer
12:30pm Lunch
Room: 8th Floor Atrium
Add to your personal schedule
6:00pm Event
Room: Liberty Theater at Dave and Busters (234 West 42nd Street at 7th Ave.))
TOC Drinkup at the Liberty Theater
5:00pm Plenary
Room: On Your Own
TBC
9:00am-5:00pm (8h) Workshop
Author (R)evolution Day: Be the Change
Kristen McLean (Bookigee), Kat Meyer (O'Reilly Media, Inc. ), Joe Wikert (O'Reilly Media, Inc.), Porter Anderson (Porter Anderson Media), Jason Allen Ashlock (Movable Type Management), Amanda Barbara (Pubslush), Eve Bridburg (Grub Street), Laura Dawson (Bowker), Cory Doctorow (EFF), Rob Eagar (WildFire Marketing), Amanda Havard (Immersedition), Scott James (Red Hat Project), Mark Jeffrey (Glossi.com), Elizabeth Keenan (Penguin Group), Allen Lau (Wattpad), Sabrina McCarthy (Argo Navis & Perseus Distribution), Libby Johnson McKee (Amazon), Dana Newman (Dana Newman), Kate Pullinger (Bath Spa University), Mark Lefebvre (Kobo Inc), Tarah Theoret (NetGalley LLC), Tim Sanders (Net Minds)
9:00am-10:30am (1h 30m) Workshop
Creating Powerful Metadata
Renee Register (DataCurate)
11:00am-12:30pm (1h 30m) Workshop
UPFRONT XHTML: For Workflow, Not Just the Web
Dave Cramer (Hachette Book Group), Stefan Hermann (infinity-loop GmbH), Bill Kasdorf (Apex Content Solutions), Denis Saulnier (Harvard Business Publishing)
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Workshop
The Challenges of Distributing Digital Content to Multiple Sales Channels
Karen Tripp (O'Reilly Media)
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Workshop
Born Accessible: An up-to-the minute update on the tools, standards, techniques and developments that support 'Inclusive Publishing' practices
Betsy Beaumon (Benetech), Larry Goldberg (National Center for Accessible Media at WGBH (NCAM)), Rick Johnson (Ingram | VitalSource), George Kerscher (Daisy Consortium), Doug Klein (Nook Media, LLC)
9:00am-10:30am (1h 30m) Workshop
Books at the Block Party: The Economics and Outcomes of a Local Literary Economy
Stephanie Anderson (Darien Library), Dan Blank (We Grow Media), Rachel Fershleiser (Tumblr), Kassia Krozser (Booksquare.com), Kevin Smokler (Kevin Smokler enterprises)
11:00am-12:30pm (1h 30m) Workshop
Service Changes Everything
Søren Peter Sørensen (Systime)
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Workshop
What Are Altmetrics And What Can They Do For Me?
Todd Carpenter (NISO - National Information Standards Organization)
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Workshop
Get Better at Git: Applying Version Control to Publishing
Tim Berglund (DataStax), Matthew McCullough (GitHub)
9:00am-10:30am (1h 30m) Workshop
Mastering Kindle Fixed Layout eBooks
Joshua Tallent (eBook Architects, now Firebrand Technologies)
11:00am-12:30pm (1h 30m) Workshop
CSS3 (and HTML!) for Publishers
Nellie McKesson (O'Reilly Media, Inc.)
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Workshop
Hands-on Workshop: Creating an Intuitive eBook for Tablets Using HTML5, CSS3 and jQuery Mobile
Tyler Martin (Deloitte Digital)
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Workshop
UX Design for Digital Books: Creating Engaging Digital Reading Experiences
Meagan Timney (Blurb, Inc.)
9:00am-10:30am (1h 30m) Workshop
Book Sprints: Zero To Book In 5 Days
Fabienne Riener (Sourcefabric o.p.s), Adam Hyde (Esetera)
11:00am-12:30pm (1h 30m) Workshop
How Libraries Use Publisher Metadata
Steven Shadle (University of Washington Libraries)
1:30pm-3:00pm (1h 30m) Workshop
Achieving Beautiful Typography in eBooks
Amanda Gomm (Digital Bindery)
3:30pm-5:00pm (1h 30m) Workshop
Mashups, Models, and Monetization: Making your indexes go all the way
Pilar Wyman (Wyman Indexing)
8:00am-9:00am (1h)
Break: Coffee
10:30am-11:00am (30m)
Break: Morning Break
3:00pm-3:30pm (30m)
Break: Afternoon Break
12:30pm-1:30pm (1h)
Break: Lunch
6:00pm-7:30pm (1h 30m) Event
TOC Drinkup at the Liberty Theater
5:00pm-6:00pm (1h)
Plenary
To be confirmed

Sponsors

Sponsorship Opportunities

For information on exhibition and sponsorship opportunities at the conference, contact Scott Harvey at scotth@oreilly.com

Media Partner Opportunities

For media partnerships, contact mediapartners@ oreilly.com

Press and Media

For media-related inquiries, contact Maureen Jennings at maureen@oreilly.com

Contact Us

View a complete list of TOC contacts